For deg som vil begynne med klatring!

ALPINKLATRING

Alpin klatring omfatter alle typer av klatring som skjer i et alpint miljø. Vanlige og eksotiske reisemål er Alpene og Himalaya. Disse fjelltoppene stiller høye krav på klatreren, fordi alt skjer i et naturlig og kritisk miljø, ofte med en blanding av snø, is og bar klippe. Det vanligste er at klatreren bestemmer hvor vanskelig klatrerutene er avhengig av hvor bratte de er og hvilket underlag man skal klatre på. I alpin klatring kan andre ytre faktorer spille minst like stor rolle, som for eksempel vind som kan gjøre det mye vanskeligere å klatre til toppen. Valle i Setesdal er med sine 200 klatreruter et av de mest populære klatreområdene i Norge. Du finner også mange bra klatreruter på Vestlandet. I tillegg får du fantastisk utsikt og et magisk landskap. Det er lett å forstå hvorfor fjellet har blitt så populært.

Alpin klatring deles inn i to undergenrer: kapselteknikk og ekspedisjonklatring. I sistnevnte kategori tar man pauser og oppretter baseleirer for å akklimatisere seg på forskjellige høyder. Det innebærer at klatrerne ikke trenger å ta med seg alt utstyret. Det er ofte mulig å få utstyret levert opp til de forskjellige baseleirene. Da slipper klatreren å bære med seg alt. Dette kalles kapselstilen og skiller seg fra ekspedisjonklatring, der man bærer alt utstyret fra foten til toppen. I ekspedisjonklatring klatrer man sammenhengene, så kalt single push.

Hvis du vil lære mer om alpinklatring, arrangerer Norsk Klatreforbund meget bra kurser som vi på klatringogutstyr.no anbefaler.