For deg som vil begynne med klatring!

KLATREUTSTYR

Klatresporten kjennetegnes av mange faguttrykk og et stort utvalg av produkter, som skal gi deg så gode forutsetninger som mulig for at du skal kunne bli en meget dyktig klatrer, men fremfor alt for å sette sikkerheten først. Som klatrer befinner du deg nesten hele tiden i situasjoner der din sikkerhet står på spill. I verste fall kan du alvorlig skadet eller miste livet.

Alle produkter som skal brukes til klatring må være CE-merket, men det internasjonale klatreforbundet UIAA har en egen merking av klatreproduktene, som krever et ekstra stort fokus på sikkerhet.
 

kLATREHJELM

Når du kjøper en klatrehjelm bør du satse på et kjent merke. Kjente produsenter har ikke råd til å kompromisse med kvaliteten. Forsikre deg om at hjelmen er CE-merket. CE-merking er et krav for salg i Europa, derfor er nesten alle hjelmer CE-merkede. Dobbeltsjekk når du kjøper en ny hjelm og forsikre deg om at den er testet og godkjent. De vanligste typene av klatrehjelmer er alpinhjelmen og sportklatrehjelmen.

Black Diamond Half Dome er en av verdens mest solgte klatrehjelmer gjennom tidene og kan kjøpes her.

BOREOLTER

Borebolter er en sikring som brukes i sportsklatring og blandet klatring. De brukes som forankringspunkter og festes på klipper. Boreboltene på glatt underlag som ikke kan sikres med andre typer av sikringer som kam-kile, andre kiler eller nexentrics.

Boreboltene er som regel ekspander-bolter eller lim-bolter. Hexendrics/hexentrics har seks hjørner og sider som har forskjellige størrelser. Det gjør at du sannsynligvis at du finner en side som passer inn i sprekken foran deg. Når bolten belastes med vekt når du klatrer vris hexen (klatreslangen for hexentric) slik at bolten klemmer seg fast i sprekken.
 

KARABINHAKE

Karabin-haker eller karabinkroker er metall-ringer med en fjærbelastet lukke-arm, som gjør den enkel å åpen og lukke. Som navnet indikerer, brukes karabin-haken til hurtig og enkelt (grunnforutsetninger når man som klatrer befinner seg i en krevende situasjon) hake på og av karabinkroken.

Ulike karabin-haker har ulike formål, men i klatresporten har karabin-haken en spesiell form for å kunne tre flere klatrerep gjennom dem. Siden sikkerheten er det viktigste i klatresporten, er det også vanlig at karabin-haken har en ekstra sikkerhetsfunksjon: En hylse som man skrur over låsen som back-up i tilfelle fjæren i karabin-haken går i stykker.